Csütörtökön megjelent a 2020. szeptemberében induló képzésekre érvényes felvételi tájékoztató. Mutatjuk, milyen alapvető feltételeknek kell megfelelnetek ahhoz, hogy bekerülhessetek a kiválasztott szakra.

 

Ahogy beszámoltunk róla, csütörtökön megjelent a 2020-as felvételi tájékoztató: a jövő szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre február 15-ig jelentkezhettek.

Ahhoz, hogy bekerüljetek a kiválasztott szakra, több alapvető feltételnek is meg kell felelnetek. Egyrészt rendelkeznetek kell a megfelelő végzettséggel: felsőoktatási szakképzés, alapképzés és osztatlan mesterképzés esetén érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzés esetén az adott szakra vonatkozó bemeneti követelményeknek megfelelő felsőfokú oklevéllel.

Érettségi követelmények és vizsgák

Ha alap- vagy osztatlan mesterképzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, jövőre is maximum 500 pontot szerezhettek. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik.

Alapképzés és osztatlan mesterképzés esetén legalább két olyan tárgyból kell érettségi vizsgaeredménnyel rendelkeznetek, amely beszámítható az érettségi pontokba. Emellett a 2020-as felvételin már minden alap- és osztatlan szakon kötelező legalább egy emelt szintű érettségi: azt, hogy mely szakokon milyen tárgyakból és milyen szinten kell érettségiznetek, itt nézhetitek meg.

A legalább két, az érettségi pontokba beszámítható tárgy követelménye nem vonatkozik azokra a szakokra, amelyeken a gyakorlati vizsga vagy a felsőfokú oklevél alapján számítják a felvételi pontszámot. Az emelt szintű érettségit kiválthatjátok felsőfokú oklevéllel, azokon a képzéseken pedig, amelyeken csak gyakorlati vizsga van, nem kötelező az emelt szintű: ilyenek a művészet és művészetközvetítési szakok, az edző alapképzési szak, valamint az osztatlan művészeti tanárképzés szakjai.

Több képzésen - például a többi osztatlan tanárképzésen vagy a tanító alapképzési szakon - alkalmassági vagy pályaalkalmassági vizsgát írnak elő, amelyekből ugyan pontokat nem számolnak, de ha nem feleltek meg rajtuk, nem kerülhettek be. A vizsgákról a meghirdetett szakoknál, a Felvi Egyetemek, főiskolák menüpontjában tájékozódhattok.

Minimumpontszámok a különböző szakokon

Ahhoz, hogy bekerüljetek, el kell érnetek a minden szakra érvényes minimumpontszámot is: ez alap- és osztatlan képzés esetén 280 pont, amelyet az érettségi pont számításánál figyelembe vehető emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért, illetve az OKJ szerinti szakképesítésért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül kell megszereznetek. A felsőoktatási szakképzéseken 240 pont a minimum, ebbe a többletpontok közül csak az emelt szintű érettségiért járót lehet beszámítani. Mesterképzés esetén 100-ból minimum 50 pontot kell elérnetek.

Ha nem teljesítitek a a felvétel alapvető feltételeit, az összpontszámotok nulla lesz. A felvételi ponthatár az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszáma, a jelentkezők által megjelölt jelentkezési sorrend és az adott szakra vonatkozó felvehető szakos kapacitásszám alapján alakul majd ki. A ponthatárokat július 23-án húzzák.

Több népszerű alap- és osztatlan szakon a korábbi évekhez hasonlóan előzetes ponthatárt állapítottak meg az állami ösztöndíjas képzésre vonatkozóan: a teljes listát itt találjátok, arról pedig, hogy mely szakokon csökkent a ponthatár, itt olvashattok.

(forrás: eduline.hu)